Risk Değerlendirmesi Hangi Aralıkla Yenilenmelidir?

Normal Şartlarda Risk Analizi Geçerlilik Süreleri?
15:05
  • 371

Risk Değerlendirmesi Hangi Aralıkla Yenilenmelidir?

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında şirketler, firmalar üzerinde risk değerlendirmesi hangi aralıklarda yenilenmelidir? Ne gibi yaptırımlar uygulanabilir? Genel olarak ele alındığında risk değerlendirmesi için iş yerlerinin tehlike sınıflarına göre çeşitli aralıklarda yenilendiğini söylemek mümkündür. Buna göre çok tehlike arz eden iş yerlerinde bu süre 2 yıldır. Daha normal tehlikeli iş yerlerinde ise 4 yıl olarak bu süre belirlenmiştir.

Daha az tehlikeli olan iş yerlerinde ise 6 yıl olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre firmalar tehlike durumlarını ele alarak ve tehlike boyutlarını da ölçerek risk değerlendirme işlemlerini bu gibi süreler aralığında gerçekleştirebilir. Özellikle firma yöneticilerinin, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında bu gibi detaylar ile yakından ilgilenmesi gerekmektedir.

 

Normal Şartlarda Risk Analizi Geçerlilik Süreleri?

Normal şartlarda risk  analizi geçerlilik süreleri bahsettiğimiz üzere firmaların tehlike sınıflarına göre ayrılarak değerlendirilmesi kapsamında ele alınabilir. Yine buna göre çok tehlike arz eden iş yerlerinde bu süre 2 yıldır. Daha normal tehlikeli iş yerlerinde ise 4 yıl olarak bu süre belirlenmiştir.

Daha az tehlikeli olan iş yerlerinde ise 6 yıl olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani standart olan bu süreler her yerde aynı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizler de bu gibi kriterleri dikkate alarak risk analizlerinizi bu süre zarfları içerisinde, tabi tehlike sınıfınızı da bilmeniz gerekmektedir, yapabilirsiniz.

 

Risk Kontrol Tedbirleri Nelerdir?

Firma yöneticilerini yakından ilgilendiren ve iş sağlığı ve güvenliği kapsamında da düşünmesi gereken bir soru da risk kontrol tedbirleri nelerdir sorusudur. Buna göre risk kontrol tedbirleri birkaç adımda ele alınabilir. İşte risk kontrol tedbirlerini oluşturan en temel adımlar:

  • Riski Ortadan Kaldırma.
  • Yerine Koyma.
  • Tehlikeyi Risk Altındaki Kişiden Ayırma.
  • Mühendislik Yöntemleri.
  • İdari Kontroller.
  • Kişisel Koruyucu Donanım.

Bu adımlar risk kontrol tedbirleri kapsamında incelenmektedir. Firma yöneticilerinin iş sağlığı ve güvenliği kapsamında bu gibi adımları değerlendirmeleri ve analizler de yapmaları gerekmektedir. Aksi taktirde gecikmeler yaşanabilir ve istenilen hedefe de ulaşılamayabilir.

 

Risk Değerlendirme Süreçleri Nelerdir?

Tüm bu iş sağlığı ve güvenliği kapsamları belirli ölçütlere göre ele alınabilir. Peki risk değerlendirme süreçleri nelerdir? Risk değerlendirme süreçlerini oluşturan adımlar hangileridir. İşte risk değerlendirme süreçlerini oluşturan adımlar:

  • Tehlikelerin Belirlenmesi. 
  • Tehlikelerin Değerlendirilmesi. 
  • Risklerin Derecelendirmesi ve Alınacak Önlemlerde Karar Kılınması 
  • Bulguların Kaydedilmesi ve Kontrol Önlemlerinin Uygulanması 
  • Denetim, İzleme, Gözden Geçirme ve Gerekli Hallerde İyileştirme

Bu gibi risk değerlendirme süreçleri firmalar tarafından uygulanarak iş sağlığı ve güvenliği kapsamında en detaylı çalışmaların ve neticesinde hedefe ulaşmanın gerçekleştirilmesi yapılabilir. Sizler de alanında uzman i güvenlik uzmanları ile çalışarak risk değerlendirme süreçlerini en etkin biçimde sürdürebilirsiniz. Aksi taktirde bunları belirlemek ve süreci yönetmek de çok zor olacaktır.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.