Bköp Ve Güvenlik Raporlarını Hazırlama Zorunluluğu Bulunan İşletmeler!

02.03.2019 Resmî Gazete Sayısı: 30702 “BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” yayınlanmıştır.
09:16
  • 823

Değerli Firma Yetkilimiz,

AB uyumluluk süreçlerinin bir parçası olan SEVESO direktifi olarak bilinen düzenleme Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından 02.03.2019 Resmî Gazete Sayısı: 30702 “BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİKyayınlanmıştır.

Yönetmeliğin amacı tehlikeli maddeler bulunduran kuruluşlarda insana ve çevreye zarar verme potansiyeli yüksek olası büyük endüstriyel kazaların önlenmesi etkilerinin en aza indirilmesi için usul ve esaslar belirlenmiştir.

İşletmecinin Yükümlülüğü:

MADDE 6

(1) İşletmeci, büyük kazaları önlemek ve büyük bir kazanın meydana gelmesi durumunda, bunların etkilerini insana ve çevreye en az zarar verecek şekilde sınırlamak için güvenlik yönetim sistemi ile ilgili asgari olarak Ek-3’te ve ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklere ilişkin gerekli tüm tedbirleri almakla yükümlüdür.

Bildirim Yapma Zorunluluğu:

Yönetmelik’in ikinci maddesi gereğince; Ek-1’in Bölüm 1 ve Bölüm 2’sinde belirtilen sınır değerlere eşit veya üzerindeki miktarlarda olmak üzere; Bölüm 1 ve Bölüm 2’ye konu olan tehlikeli maddeleri bulunduran, bulundurması muhtemel olan veya içerisindeki endüstriyel bir kimyasal prosesin kontrol kaybı esnasında bu miktarlarda tehlikeli madde oluşması beklenen, alt ve üst seviyeli kuruluşlar ilgili bildirimlerini 1/07/2019 tarihine kadar tamamlama zorunluluğu getirilmiştir. İşletmeci tarafından Ek-1’in Notlar bölümünün 4’üncü maddesinde tanımlanan toplama kuralı uygulanarak kuruluşun seviyesini belirleyecektir.

 

Büyük endüstriyel kaza frekansının sınır değeri:

 

MADDE 9 – (1) İşletmeci, büyük kazaya sebep olabilecek tehlikeli ekipmanlar için senaryo edilen her bir büyük endüstriyel kazanın meydana gelme frekans değerini 1x10-4/yıl veya bundan daha küçük bir değere indirir.  

 

Denetimler:

 

Bu Yönetmelik kapsamına giren kuruluşların denetimleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve/veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından programlı ve program dışı denetimler yapılmak suretiyle gerçekleştirilir.

 

Denetim planı/programı alt ve üst seviyeli tüm kuruluşlar göz önünde bulundurularak üst seviyeli kuruluşlar için 2 takvim yılı içerisinde en az bir kez, alt seviyeli kuruluşlar için 4 takvim yılı içerisinde en az bir kez olacak şekilde hazırlanır.

 

İdari Yaptırımlar:

 

Bu Yönetmelikte tanımlanan hususlara aykırılık halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

 


FA OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin yanı sıra; alanlarında tecrübeli Kimya Mühendisi/A sınıfı İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI kadrosu ile Seveso Direktifi çerçevesinde BKÖP, Büyük Kaza Senaryo Dokumanı (Kantitatif Risk Değerlendirmesi) hazırlama hizmetini güvenle vermekteyiz.

 

Çözüm ortaklığı için lütfen iletişime geçiniz!
 

 

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.