İş Güvenliği Teknikeri Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

İş Güvenliği Teknikeri Ne İş Yapar?
14:43
  • 1294

İş Güvenliği Teknikeri Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

İş güvenliği teknikeri; işyerlerinde çalışanların, çevrenin, işyerlerinin ve halkın güvenliğini sağlamak amacıyla işyeri dahilinde testler yapan ve potansiyel tehlikeleri ölçmekle sorumlu kişilerdir. İş güvenliği teknikeri işyerlerini işin yürütülmesi sırasında meydana gelebilecek tehlikelerden uzaklaştırmak, sağlık tehdidi oluşturacak unsurlardan arındırmak ve daha iyi bir çalışma ortamı oluşturmak amacıyla görevlendirilir. İş güvenliği ile görevli mühendise bağlı olan iş güvenliği teknikeri, iş güvenliği ile ilgili planlamalar yapar.

 

İş Güvenliği Teknikeri Ne İş Yapar?

Günümüzde iş güvenliği teknikeri olmak isteyenlerin sayısı oldukça fazladır. İş güvenliği teknikeri, işyerinin temel çalışma disiplini doğrultusunda hareket etmektedir. Tüm ekipmanları etkili bir biçimde kullanmalı ve çalışanların sağlığı, çevrenin korunması, işçi ve işyerinin güvenliği,gibi konularda da verimli olmalıdır. İş güvenliği teknikeri, işyerinde görevli iş güvenliği uzmanı ve sağlık görevlisi bulunmadığı durumlarda işyeri hekimine yardımcı olur. Genellikle kısmi zamanlı iş güvenliği uzmanı bulunan işyerlerinde, iş güvenliği uzmanının işyerinde olmadığı zamanlarda faaliyet denetimlerinden sorumlu olur. İşyerlerinde periyodik takibin yapılması gereken faaliyetlerin denetimi ile de iş güvenliği teknikeri ilgilenir. İşyeri ve işyeri çalışanları ile ilgili iş güvenliği dokümanlarını takip eder, dokümanların muhafazası ve düzenlenmesi ile de ilgilenir. İş güvenliği teknikeri genel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

  • İşyerlerinde mevzuata uygun çalışmaların yapılmasını sağlamak
  • İşyerlerinde oluşabilecek tehlikelerin öngörerek risk değerlendirmesini yapmak
  • Oluşabilecek risklerin önlenmesi için işverene öneriler sunmak ve rapor vermek
  • İş güvenliği hususunda oluşabilecek tehlikeli durumların önlenmesi konusunda yapılan uygulamaları takip etmek
  • Risklerin önlenmesine ilişkin acil durum planları oluşturmak ve uygun tatbikatlar yapılmasını sağlamak

 

İş güvenliği teknikerinde bulunması gereken bazı özellikler vardır. Bu özellikler aşağıdaki gibidir:

  • Test ekipmanlarını kullanım becerisine sahip olmak
  • Laboratuvar çalışmaları, saha denetimi gibi konularda gerekli fiziki yeterlilikte olmak
  • Seyahat etme konusunda herhangi bir engeli bulunmamak
  • Raporlama yeteneğine sahip olmak
  • Ekip çalışmasına yatkın olmak
  • Erkek iş güvenliği teknikeri için askerlik yapmış olmak
  • İşlerin zamanında teslim edilmesi için takvim planlamasına uymak
  • Sözlü ve yazılı iletişim becerisine sahip olmak

 

Nasıl İş Güvenliği Teknikeri Olunur?

İş güvenliği teknikeri olmak isteyen kişilerin üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının İş Güvenliği ön lisans programından mezun olması gerekir. Bu programın eğitim süresi 2 yıldır. Programda, iş güvenliği mevzuatına uygun konular ve teknik bilgiler hakkında eğitim verilmektedir. İş güvenliği ön lisans programından mezun olan kişilerin yetkili iş güvenliği uzmanlığı kurslarından eğitim alarak iş güvenliği uzmanlığı sınavına girmesi mümkündür. Sınav sonunda başarılı olan kişiler, C sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilir. 

 

İş güvenliği teknikeri maden, üretim tesisi, maden gibi alanlarda çalışabilir. Bu gibi iş alanlarında tüm çalışma alanının kontrolünün sağlanması için birden fazla iş güvenliği teknikerinin görevlendirililebilir. İş güvenliği teknikeri, iş güvenliği uzmanlığı sertifikası alarak sahada edindiği tecrübeler doğrultusunda daha kolay iş bulma imkanına sahiptir.

 

 

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.