İsg Bilirkişisi Nasıl Olunur?

Kimler İSG Bilirkişisi Olabilir?
15:29
  • 1861

İSG BİLİRKİŞİSİ NASIL OLUNUR ?

 

Mahkemelerde bir konu hakkında uzman görüşü alınması için bilirkişilerden rapor istenmektedir. Örneğin bir iş kazasının konu olduğu davada iş sağlığı ve güvenliği bilirkişisinin olayı inceleyip uzmanlığına göre olayla ilgili görüşünü sunacağı rapor istenmektedir. İSG bilirkişisi olmak için de bilirkişilik kriterlerini karşılıyor olmak ve eğitimini almak gerekiyor.

 

KİMLER İSG BİLİRKİŞİSİ OLABİLİR?

Bilirkişi olmak için istenen kriterler şunlardır:

- Adli sicil kaydının olmaması.

- Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak.

- Daha önce kendi isteği dışında sicilden ve listeden çıkarılmamış veya bilirkişilik yapmaktan yasaklanmamış olmak.

- Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da sanat icrasından veya mesleki faaliyetten geçici ya da sürekli olarak yasaklanmamış olmak.

- Başka bir bölge kurulunun listesine kayıtlı olmamak. (Bilirkişilik Bölge Kurulu)

- Bilirkişilik temel eğitimini başarıyla tamamlamak.

- Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olmak. ( İş güvenliği uzmanı olarak SGK’da 5 yıl çalıştığına yönelik sigortalılık gün sayısı)

- Uzmanlık alanını gösteren diploma, meslekî yeterlilik belgesi, uzmanlık belgesi, ustalık belgesi veya benzeri belgeye sahip olmak.

- Bilirkişi Daire Başkanlığının bilirkişilik temel ve alt uzmanlık alanlarına göre belirlediği yeterlilik koşullarını taşımak.

Daha önce yaptığı başvurusu, meslekî olarak yeterli nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle reddedilenler, bir yıl geçmedikçe yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamazlar.

 

İSG BİLİRKİŞİSİ NASIL OLUNUR?

İSG bilirkişisi olabilmek için yukarıda sıralanan şartları taşıyor olmak, iş güvenliği uzmanı veya İSG alanında eğitim ve tecrübesi olduğunu yazılı olarak ispatlayabiliyor olmak, bilirkişilik temel eğitimini almak gerekiyor. Bilirkişilik temel eğitimini tamamlayan kişiler adliyelerdeki Bilirkişilik Bölge Kuruluna başvurmaları gerekir. Başvurusu inceleyen kurul komisyonu bölge bilirkişilik listesine alınıp alınmayacağınıza karar verir. Listeye girebilmeniz için tüm kriterleri karşılıyor olmanız gerekir. Kurulun onayıyla listeye alınırsınız ve bilirkişi bilgi sisteminde kaydınız oluşturulur.

 

 

 

İSG bilirkişisi olarak iş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren dava konusu ve bilirkişi görüşü gerekmesi halinde listedeki sıralamaya göre tarafınıza dosya yönlendirilir. Tarafınıza iletilecek dava dosyasını önce inceleyerek inceleme yapacağınız alanları belirlersiniz. Örneğin iş kazası davasında kazanın kusurlusunu belirlemek için olayın meydana geldiği yere giderek inceleme yapabilir, gerekli verileri toplayabilirsiniz. Topladığınız veriler ışığında değerlendirmede bulunduğunuz bir rapor hazırlayarak mahkemeye sunarsınız.

 

İSG BİLİRKİŞİLİK EĞİTİMİ NEREDEN ALINIR?

Bilirkişilik yapabilmek için teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada verilen eğitim programlarına katılmanız gerekir. Bilirkişilik eğitimlerini ise Adalet Bakanlığı’nın akredite ettiği eğitim kurumlarından almak gerekir.

 

İSG BİLİRKİŞİ ÜCRETLERİ

Bilirkişilik ücret tarifesi her yıl güncellenerek Resmi Gazete’de ilan edilir.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.