Ofislerde İş Sağlığı ve Güvenliği

Ofislerde Meslek Hastalıkları
09:06
  • 395

Ofislerde İş Sağlığı ve Güvenliği

Hizmet sektörünün en vazgeçilmez unsuru olan büro hizmetlerini yürütmek üzere kullanılan ofislerde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına mutlak yer verilmelidir. Tehlike sınıfı olarak az tehlikeli sınıfta yer alsa da iş güvenliği olarak bilgilendirmelerin yapılması, alınması gereken tedbirlerin öğrenilmesi ve iş güvenliği uygulamalarının yer alması son derece önemlidir. Özellikle meslek hastalıkları açısında yaklaşımda bulunulması ve gerekli sağlık tedbirlerinin bilinmesi gerekir.

Çağımıza uygun olarak modernize edilen ofislere küçük çaplı sayılabilecek birçok risk bulunmaktadır. Büyük boyutta olması gerekmeyen basit tedbirler ile birçok riskin önüne geçilebilmektedir. Bunun için ofislerde karşılaşılabilecek tehlikeler ile ilgili ön çalışmanın yapılması ve İSG uzmanı tarafından ofis çalışanlarının eğitime alınması önem arz etmektedir.

Ofislerde çalışanların sağlığı açısından birçok faktöre dikkat edilmesi gerekir. Bu çalışma ortamını ilgilendiren etkenler arasında gürültü, sıcaklık, nem, hava akımları, aydınlatma, kullanılan veya bulundurulan kimyasallar, bitkiler bulunmaktadır.

Binanın fiziksel yapısından kaynaklanan faktörler arasında ise işyerinin yerleşim planı, pencereler, acil çıkış yolları ve kapıları, tuvaletler yer alırken, diğer taraftan çalışanların sağlığını olumsuz etkileyebilecek ekranlı araçlar, tekrarlanan işler, uygunsuz duruşlar da iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır.

 

 

Ofislerde Meslek Hastalıkları

Ofisler tehlikesiz çalışma ortamı gibi görünse de zamanlar çalışanların sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlar söz konusu olabilmektedir. Bunun en önemli nedenleri arasında ekranlı araçlara uzun süre bakmak, bu araçları kullanırken veya masa otururken hareketsiz veya az hareketli bir durumda bulunmak, ortamdaki nem, ses ve ışık yer almaktadır.

Bu durumlarda zamanla çalışanların karşılaşabilecekleri meslek hastalıkları arasında kas ve iskelet sistemi hastalıkları bulunmaktadır. Oturmaktan kaynaklanan durumdan ötürü vücudun belirli bir ağırlığının bel bölgesine yüklenmesi ve bu durumun uzun sürmesi problemlere yol açmaktadır. Bel fıtığı veya boyun fıtığı gibi sorunlar, klavyenin aşırı kullanımı sonucunda, el bilekleri ve parmaklarda oluşabilecek problemler bunlardan başlıcalarıdır.

Ayrıca ofisin getirdiği stresli durumlardan kaynaklanan dolaşım sistemi bozuklukları da ofislere karşılaşılabilecek meslek hastalıkları arasında sayılır. Beden aktivitesinin azalması ile damarlarda problemler oluşabilmektedir.

Birçok çalışanın küçük bir ofiste bir arada çalışmasından kaynaklanan alerjik reaksiyonlar da bu durumlar arasındadır. Yer döşemesi, ortamın havalandırılmaması, dışarıda sigara içilse bile sonradan içeride soluk alışverişi yapılması, havalandırma veya ısıtma sistemlerinin kalabalık ortamlarda yaratabileceği problemler de eklenebilir.

 

 

Ofislerde Risk Analizi

İş sağlığı ve güvenliği açısından ofislerde risk analizi yapılması gerekmektedir. Az tehlikeli sınıf olduğuna bakılmaksızın, her işyerinde sağlık ve güvenlik ile ilgili problemler yaşanabileceği unutulmamalıdır. Görevlendirilen bir iş güvenliği uzmanı tarafından ofislerin risk analizinin yapılması ve bu risklerin değerlendirilerek alınacak önlemlerin belirlenmesi önemlidir. Bu risk haritasından sonra ortaya çıkabilecek tehlikelerin öngörüsünün yapılması, alınacak tedbirlerin başarılı olması açısından önemlidir.

Ofislerde yapılan risk analizinde ortaya çıkan en önemli unsurlardan biri de çalışanların psikolojik durumlarıdır. Hep aynı ortamda aynı kişilerle çalışılmasından kaynaklanan problemler arasında stres, depresyon, öfke, uyumsuzluk, mutsuzluk yer almaktadır. Bu gibi olumsuz ruh hallerinin ortaya çıkması durumunda tükenmişlik sendromu yaşanması söz konusu olabilmektedir.

Bunun önüne geçilebilmesi için zihnin farklı aktiviteler ile beslenmesi, dikkatin başka yönlere dağılması çok önemlidir. Bunu sağlamak içinse kesinlikle bedene iyi gelen spor yapılması, düzenli uyku alışkanlığının oturması, beslenmeye dikkat edilmesi, ofislerin çalışma verimini arttıracak, sağlık sorunlarını azaltacak şekilde dizayn edilmesi ve iş hayatında psikolojik gerginliği azaltacak aktivitelere yer verilmesi sadece çalışan sağlığı olarak değil insan sağlığı için de muazzam önem arz etmektedir.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.